W Ośrodku Turystycznym „Jarzębina” w Cekcynie, gdzie odbywały się warsztaty, pod okiem kucharza Dariusza Jóźwika, fitdania z wielkim zaangażowaniem i skupieniem tworzyły uczestniczki spotkania. W ich rękach powstała sałatka z rukoli, szpinaku, sałaty rzymskiej z grilowanym serem i pomidorkami koktajlowymi. W tym daniu elementami fit były: klarowane masło do grillowania, olej z pierwszego tłoczenia do dresingu, olej z awokado do dresingu i krem balsamiczny.
Daniem głównym był pieczony łosoś z miodem, kolorowym pieprzem i musztardą francuską, kasza kuskus z mięta i mix warzyw duszonych (papryka, bataty, pieczarki, szalotka, seler naciowy, marchew, cukinia). Elementy fit w tym daniu to obróka termiczna - pieczenie z masłem klarowanym w niskiej temperaturze, kasza kuskus i warzywa duszone na maśle klarowanym i oleju tłoczonym z awokado.
Deser stanowił pieczony banan z karmelizowanym cukrem i orzechami nerkowca i coulis (sos) z malin. Tutaj do elementów fit możemy zaliczyć brązowy cukier degamera, naturalne couli z malin oraz obróbkę termiczną, czyli pieczenie na klarowanym maśle.
Katarzyna Czerwińska