Początkiem spotkania był wykład na temat kuchni staropolskiej i dawnych obyczajów kulinarnych. Oprócz tego omówiona została piramida żywieniowa na podstawie staropolskiego menu.
– Kultura i przepisy kuchni staropolskiej będą nam zawsze bliskie, jednak by były także zdrowe, na bazie starych przepisów przyrządziliśmy potrawy w nowej odsłonie. Będziemy propagować Retro Warzywa i ryby – mówili uczestnicy warsztatów dodając, że do łask powracają takie składniki jak jarmuż, salsefia, skorzonera, rzepa, topinambur.
Podczas warsztatów przygotowali karpia w szarym sosie po staropolsku – sos był na bazie mąki gryczanej. Oprócz tego był jarmuż duszony na maśle, z jogurtem i jajkiem na twardo oraz gotowana i pieczona rzepa z pietruszką i koprem. Stworzona została także surówka z rzepy z jogurtem, kaszotto z mieszanki kasz z soczewicą, dynią i jarmużem, a z topinamburu przyrządzono purre, a także pyszną sałatkę z kiszonych bulw.
Wszystko uczestnikom warsztatów bardzo zaciekawiło i smakowało.