Ułatwienia dostępu

Warsztaty kulinarne, odbywające się w ramach projektu „Moda na EtnoFit”, zgromadziły wielu uczestników, wśród których znaleźli się przedstawiciele KGW Aktywna Brynica, KGW Kierzanki, KGW Rykoszyn, KGW Promnik, KGW Strzałkowianki, KGW Dumne Lesiczanki z Lesicy, Koło Aktywnych Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Radomicach, Powiatowa Rada KGW Końskie, Kreatywne Kobietki ze Szczukowic oraz Klub Seniora z Piekoszowa. – Uczestnicy warsztatów wykonali w dniu dzisiejszym zupę-krem paprykowo-pomidorowy z mozzarellą, kurczak a’la przepiórka, czyli nadziewane udka mięsem mielonym, boczkiem i cebulą na sałatce z boczniaków z sosem kremowym z sera topionego, a na deser tiramisu w bardziej polskim wydaniu, bez żółtka, ale za to z ziarnami chia, na kruszonych ciastkach – wymienia Mirosław Ciołak mistrz kuchni prowadzący warsztaty.

Uczestnicy byli podzieleni na 3 grupy i każda z nich wykonywała inne danie. – Takie spotkania to nie tylko nauka, ale i świetna integracja. Gratuluję pomysłu Fundacji Kulturalna Przestrzeń, która wraz z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie realizuje ten ogólnopolski projekt. Takie warsztaty, jak i cały zamysł projektu, to coś wyjątkowego. Uczestnicząc w tego typu przedsięwzięciach poznajemy bogatą ofertę kulinarną poszczególnych regionów Polski. Dzięki temu projektowi możemy naszą staropolską kuchnię urozmaicić akcentem fit – podsumował obecny na warsztatach senator RP Krzysztof Słoń. – Cieszę się, że fundacja wraz z biblioteką realizują taki projekt. Jest on oryginalny i angażuje koła gospodyń wiejskich, kluby seniora, uniwersytety trzeciego wieku z całej Polski. Pomysł połączenia kuchni staropolskiej z elementami fit jest niezwykle ciekawy i z pewnością wzbogaci w wiedzę i nowe umiejętności uczestników warsztatów – mówi z kolei wójt gminy Piekoszów Zbigniew Piątek.

Warsztaty kulinarne to tylko jeden z elementów projektu. – W jego ramach powstanie dodatkowo książka kucharska oraz kulinarna gra planszowa. Zorganizowane zostaną także Rynki Smaków, a na zakończenie projektu Festiwal Smaków – wymienia Joanna Makuch Prezes Fundacji Kulturalna Przestrzeń.

Katarzyna Czerwińska

etnofitwincentow1
etnofitwincentow2
etnofitwincentow3
etnofitwincentow4
etnofitwincentow5
etnofitwincentow6
etnofitwincentow7
etnofitwincentow8
etnofitwincentow9
etnofitwincentow10
etnofitwincentow11
etnofitwincentow12
etnofitwincentow13
etnofitwincentow14
etnofitwincentow15
etnofitwincentow16
etnofitwincentow17
etnofitwincentow18
etnofitwincentow19
etnofitwincentow20
etnofitwincentow21
etnofitwincentow22
etnofitwincentow23
etnofitwincentow24
etnofitwincentow25
etnofitwincentow26
etnofitwincentow27
etnofitwincentow28
etnofitwincentow29
etnofitwincentow30
etnofitwincentow31
etnofitwincentow32
etnofitwincentow33
etnofitwincentow34
etnofitwincentow35
etnofitwincentow36
etnofitwincentow37
etnofitwincentow38
etnofitwincentow39
etnofitwincentow40
etnofitwincentow41
etnofitwincentow42
etnofitwincentow43
etnofitwincentow44
etnofitwincentow45
etnofitwincentow46
etnofitwincentow47
etnofitwincentow48
etnofitwincentow49
etnofitwincentow50
etnofitwincentow51

Realizowane Projekty